en moralkaka till efterrätt

Nykter den här helgen. Har knappt några pengar kvar och dessutom en hemtenta som ska vara inne på måndag, straffrättsfilosofi. Nästa vecka är det en i religionsfilosofi. Stressigt. I onsdags var det utgång med några från kursen. Skulle egentligen ha tagit det rätt lugnt men det gick som vanligt åt skogen.

 

Och så en liten moralkaka att bita i så här en fredagsnatt.

 

---

Varför är alla människor så förskräckligt egoistiska och självupptagna? Kanske har den psykologiska egoismen rätt, för de flesta verkar verkligen handla enbart enligt vad som är bäst för dem själva. Ingenting, inte ens en struntsak, kan de offra för att göra världen till en bättre plats. Jag har tagit upp det förut, hur mycket mer skulle vi inte kunna skänka till välgörande ändamål, utan att vårt välstånd skulle förändras till det sämre. Jag lever knapert på mina studielån, men försöker ändå skänka de slantar jag får över. Tyvärr gör det ju ingen skillnad på det stora hela, men om alla gjorde det. Är inte alla människor lika mycket värda, och har inte alla samma rätt till ett drägligt liv? Och vad har vi egentligen för rätt att smutsa ner miljön som vi gör? Har vi rätt att ta bilen till jobbet istället för spårvagn, buss eller tunnelbana, bara för att det är bekvämare? Hur kan vi rättfärdiga det?

 

Och varför äter vi så mycket kött som vi gör? Hur kan vi bidra till köttindustrin när miljön tar så stor skada. Ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och samtidigt lämna alla lampor i hemmet. År 1990 åt en svensk i genomsnitt 27 kilo köttvaror om året. Femton år senare var motsvarande siffra 43 kilo enligt preliminära beräkningar. För varje kilo producerat kött skapas växthusgaser motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Därutöver släpps stora mängder gödningsmedel ut. Totalt motsvarar det utsläppen från 25 mils bilåkning och 20 dagars oavbrutet användande av en 100-wattslampa. Uppfödning av djur för kött generar mer växthusgaser än transportsektorn. Köttproduktion kräver också mer vatten, ett kilo nötkött kräver 15 000 liter vatten medan ett kilo vegetabilier kräver mellan 400 och 3 000 liter.

 

En annan sak, om ni nu vill äta nötkött, ät då inte närproducerat utan ta nötkött från Brasilien istället. Om man tänker på att transporterna inte är bra för miljön kan jag meddela att fodret våra kor äter är gjort av sojabönor som tillverkats i Brasilien, som sedan fraktas hit. Dessutom skövlas en massa regnskog för att odla dessa sojabönor. Och så måste våra kor stå inomhus halva året, med all energi det drar. Man kan då tycka att man inte bör äta vegetariska sojaprodukter, men om man äter sojabönan direkt, istället för att gå omvägen via kött, minskar åtgången av sojabönor med 80–90 procent.

 

Man kan också fråga sig hur etiskt det egentligen är att föda upp djur, många gånger under tvivelaktiga förhållanden, enbart för att äta dem. Personligen tycker jag inte att det är fel att äta kött, i sig, men varför överkonsumera som vi gör? I dagsläget äter jag i princip inte kött alls, och använder veganska alternativ istället för till exempel smör eller mjölk när jag lagar mat. Middagarna är i princip alltid veganska, men till frukost äter jag a-fil och ibland äter jag ägg, ekologiskt. Ibland kan jag bli sugen på en köttbit, men för det mesta tänker jag inte ens på att det inte är något kött i det jag äter. Och då är det väldigt sällan vi äter ”fake-kött” som sojakorvar eller liknande. Varför äter människor så mycket kött då? När det finns vegetariska och veganska alternativ som smakar minst lika bra som kötträtter, och ofta är mer intressanta. Det finns inga hållbara argument egentligen, bara det att folk vill äta kött, de är lata och vill inte ändra sina vanor. Men jag menar inte att vi ska förkasta kött helt. Bara dra ner på konsumtionen, och det rätt rejält.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0